Haccp je ključen postopek pri varnosti hrane

Nekaj časa nazaj, sem na spletu prvič slišal za izraz haccp, kateri pa je bil povezan s prehrano. To pa me je zelo presenetilo, saj sem prebral da gre tukaj za zelo pomemben postopek, zagotavljanja zdrave hrane, ki jo lahko kupimo v trgovini in je tako zelo pomembno, čeprav sem za to slišal prvič. Zato pa sem se odločil, da se bom o temu malo bolj pozanimal, saj me je začelo to zelo zanimati.

Haccp je ključen postopek pri varnosti hrane

No izkazalo pa se je, da haccp sprva označuje kratico za Hazard Analysis Critical Cotrol Point. To pa pomeni, da metoda haccp skrbi za to, da sprva identificira vsa področja pri pripravi hrane, torej od začetka, ko se še goji razna živila in vse do tega trenutka, ko hrana pride na police v trgovini, ki bi lahko bila nevarna, oziroma kjer bi lahko prišlo do kakšne nevarnosti.

Nato pa haccp analizira te kritične točke, ter razvije metode za minimaliziranje teh nevarnosti, tako da so znotraj določenih meja, ki so predhodno postavljene. Tako pa te metode temeljijo na temu, da se tveganje izniči, tako da je lahko hrana, ki jo bomo nato kupili v trgovinah, zdrava in ne predstavlja nobene nevarnosti za konzumacijo in pa uporabo v kuhinji.

Tako pa sem videl, da je haccp v resnici zelo pomemben postopek in pa je ključen, da lahko sploh imamo zdravo prehrano. Zato pa mi je bilo zelo čudno, da sem nekaj dni nazaj prvič slišal za ta postopek, saj je tako pomemben za naše zdravje. Tako pa sem tudi mnenja, da bi se moralo dati veliko več poudarka na to temo, torej na haccp, tako da bi lahko tudi veliko več ljudi izvedelo za to in bi se metoda lahko nato še toliko bolj razširila in pa razvila, da bi lahko zdravo prehrano zagotovili na čim več predelih sveta.