Katere žaluzije so bolj primerne za nas

Ko smo prenavljali našo hišo je bilo eno izmed vprašanj tudi kakšne žaluzije bomo izbrali. Prej smo imeli na stari hiši polkna in le teh si nismo želeli več, nismo pa vedeli katere bi bile za nas bolj uporabne: 

  • zunanje ali
  • notranje žaluzije.

Tako smo se odločili, da preverimo ponudbo v bližnjem salonu senčil, ki nam ga je priporočal tudi sosed, saj je imel z njimi zelo dobre izkušnje. Gospa, ki je tam delala je bila zelo prijazna in povprašali smo jo lahko karkoli in na vse smo dobili zelo konkreten in realen odgovor.

 

Torej katere žaluzije so bolj primerne za nas? 

Notranje so kot že samo ime pove montirane na notranji strani okna in ponujajo poleg senčenja tudi lep dekorativno dodatek. Za dvig in spust se uporablja ročni trak, ki povezuje lamele med seboj skozi luknjice in prav zaradi teh notranje žaluzije ni mogoče uporabiti za popolno zatemnitev prostora. Mogoče jih je dobiti v vseh možnih barvah in tudi vzorcih in prav tako jih je mogoče izdelati v vseh mogočih oblikah, tako za kvadratna kot pravokotna okna in ravno tako za okrogla in trikotna. 

Zunanje žaluzije pa kot je logično so montirane na zunanji strani oken in imajo poleg funkcije senčenja, za razliko od notranjih, še nalogo da ščitijo okno pred vsemi zunanjimi vplivi, tako dežjem kot vetrom. Prostor lahko tudi veliko zatemnino, kot z notranjimi. Zelo pomembno vlogo pa imajo zunanje žaluzije tudi pri zaščiti pred soncem, saj ščitijo steklo, ki je zelo šibek toplotni izolator, pred sončno pripeko in tako ohranjajo notranjost prostorov primerne temperature. Zunanje žaluzije imajo tudi to prednost, da jih lahko upravljamo daljinsko in ni potrebno ročno zapiranje in odpiranje. Tudi te se dobijo v precej odtenkih.

Kljub temu, da je investicija v zunanje žaluzije precej višja je zelo smotrno razmisliti, da z uporabo le teh znižamo stroške hlajenja notranjih prostorov preko poletja.

Katere žaluzije so bolj primerne za nas

Povezane novice

Žaluzije pomagajo, da otrok boljše spi

Žaluzije

Vsi vemo, kako pomembno je spanje, in ko sem postala mama, sem si želela, da bi otrok dobil lepe spalne navade in da s tem ne bi imela težav. Spominjam se, kako so prvič, ko sem prišla domov s hčerko, bile spuščene žaluzije in mož mi je rekel, naj grem počivat. Tega ne bom nikoli […]

Read More

Žaluzije in zasebnost, ki jo vsi potrebujemo

Žaluzije

Kot večina študentov sem tudi sam moral od doma v podnajemniško stanovanje, da bi doštudiral, kar sem si želel. Z starši smo najeli stanovanje in nihče takrat ni opazil, da žaluzije niso na oknih, vsi smo videli, da je stanovanje lepo, svetlo, v centru mesta, da nisem potreboval avta in za nas je to bilo […]

Read More